top of page

Gevoel wil gevoeld worden, niet opgelost


Jeff Foster

Vandaag zag ik een kort filmpje van Jeff Foster, met de titel:

“They don’t want to be healed, they want to be held”.

Hij vertelt dat healing, een proces is waar we van hier (pijn) naar daar (geluk, vrede, blijdschap) willen gaan. En daarmee houden we juist de pijn in stand. Hij maakt de vergelijking van al die onaangename gevoelens als verdriet, angst, twijfel, schuld- als kleine kinderen die aan je deur kloppen. Ze hebben het koud, ze hebben honger, ze zijn moe. Ze willen een onderdak, ze willen een welkom thuis waar ze ontvangen worden en vastgehouden worden. Een gevoel van thuis, en welkom geheten worden.

Jouw angsten zijn je kinderen

Prachtig! Een thema waar ik vaak met mensen over spreek als ze voor het eerst bij me komen. Ze komen namelijk bij me om geholpen, geheeld te worden. Ze zoeken naar een gevoel van oprechte aandacht, erkenning voor hun pijn en problemen, een gevoel van welkom zijn met hun verhaal. Heel basaal, zoeken ze een gevoel van thuiskomen. Maar zolang we dat thuis buiten onszelf zoeken, zoeken we het op de verkeerde plek. Want jouw angsten, jouw pijn – in welke vorm ze dan ook tot je komen- zijn JOUW kinderen. Ze willen door JOU vastgehouden worden. In ieder moment dat ze komen. Ze willen bij je mogen horen, door jou geaccepteerd worden en door jou vasthouden worden.

Ze willen niet opgelost, gehealed, veranderd, geanalyseerd of getransformeerd worden. Ze willen een plek hebben bij je. Omdat jij de enige bent waar ze zich echt veilig voelen. Omdat jij de enige plek bent wat hun thuis is.

Wonderen gebeuren als we een thuis worden voor onze pijn

Wat een groot verschil om zo naar je eigen pijn, onzekerheid, angst of wat voor onaangenaams dan ook te kijken. En wat zie ik wonderen gebeuren als mensen kunnen toestaan om hun pijn toe te laten en ze welkom te heten bij zichzelf.

Als mensen tegen welke vermomming van pijn kunnen zeggen: ‘Ik hoor je aan de deur kloppen, ik voel hoeveel pijn het doet. Kom binnen, ik ontvang je. Ik luister, hier zijn de muren van aandacht. Kom op adem, wees jezelf. ”.


Jeff Foster heeft zijn eigen woorden voor deze prachtige interpretatie van je eigen pijn. Een interpretatie die een paradigma verschuiving teweegbrengt in je eigen bewustzijn als je alle kinderen die zich aandienen in jou, welkom zult heten.


Bekijk hier het filmpje van Jeff Fosterbottom of page