
De onzichtbare dynamiek achter persoonlijke ontwikkeling en hoe we die beter kunnen begrijpen
Dit artikel gaat over de onzichtbare krachten die onze persoonlijke ontwikkeling sturen en de verschillende mentale worstelingen die mannen en vrouwen hierin ervaren. Over hoe we deze verborgen patronen beter kunnen begrijpen door het mystieke script achter onze ontwikkeling te ontcijferen.
Sommige zinnen blijven hangen.
"Ik wist niet dat hij het zo zwaar had."
"Hij leek altijd sterk."
"Hij vroeg nooit om hulp."
En sommige cijfers laten je niet meer los.
"Mannen plegen bijna twee keer zo vaak zelfmoord als vrouwen. Tegelijkertijd melden vrouwen twee keer zo vaak een depressie".
Deze statistieken deelde Nathan Vos – een vriend, oud-collega en expert op het gebied van mannelijk lijden – afgelopen zomer met me. Wat hem als journalist triggerde, was dat deze cijfers nooit de voorpagina’s halen. Wat mij als psycholoog raakte, was de vraag: waarom kijken we hier in de hulpverlening zo weinig naar?
Het liet me niet los.
Toen Nathan dit met me deelde, voelde het als een sleutel tot iets groters, iets diepers. Mijn detectivemodus ging aan. Mijn werk richt zich namelijk altijd op de onzichtbare patronen achter de zichtbare wereld, en op een ruimer perspectief op menselijke groei en het potentieel achter ons lijden.
En langzaamaan viel er van alles samen...
Wat als mannen net zo vaak depressief zijn, maar minder snel hulp zoeken?
Wat als vrouwen vaker het label ‘depressie’ krijgen, simpelweg omdat ze wél uitreiken?
Wat als de oorzaak hierachter ligt in dat mannen en vrouwen een totaal andere aanleg, route en aanpak hebben in hun persoonlijke ontwikkeling?
Dit besef bracht me bij een belangrijk uitgangspunt die ik verweven heb in de Nieuwe Psychologie. Ik geloof namelijk dat deze cijfers niet alleen iets zeggen over individuele worstelingen, maar ook over hoe mannen en vrouwen zich op verschillende manieren ontwikkelen, vastlopen en helen. Hun ontwikkelingspaden zijn fundamenteel anders.
Nuance: Mannelijk/Vrouwelijk = Masculien/Feminien
Hoewel de statistieken over mannen en vrouwen gaan, vraagt de interpretatie om nuance. Deze verschillen mogen -denk ik- losgekoppeld worden van gender en meer gezien worden als archetypische kwaliteiten of energieën die we allemaal in ons dragen. Dus dan kunnen we genuanceerder stellen:
💡 Het masculine ontwikkelingspad is wezenlijk anders dan het feminine ontwikkelingspad.
Over het algemeen hebben mannen meer masculiene energie, en vrouwen meer feminiene energie, maar er zijn eindeloos veel variaties. De verdeling verschilt per persoon, per levensfase en per situatie. Om de boodschap helder te houden, veralgemeniseer ik hier in dit artikel.
De vertaalslag van de statistieken:
🔹 Personen met een dominante masculiene energie lopen een groter risico het idee te hebben dat ze falen, tekortschieten en eventueel suïcidaal te worden.
🔹 Personen met een dominante feminiene energie lopen een groter risico op gevoelens van afwijzing, eenzaamheid en melden vaker een depressie.
Ik zie dagelijks in mijn praktijk dat mannen en vrouwen hun worstelingen geheel anders ervaren en verwerken. En ik merk dat het helpt wanneer we begrijpen hoe zodat we onszelf en anderen beter kunnen helpen – en dat we als hulpverleners rekening kunnen houden met deze verschillende paden in onze manier van begeleiden.
Toch wordt er in de reguliere psychologie nauwelijks op ingegaan. Vaak wordt er alleen gekeken naar individuele symptomen en proberen we mensen weer ‘normaal’ te laten functioneren. Maar wat als we écht gaan begrijpen hoe de masculiene en feminiene paden tot verschillende uitdagingen – en vooral ook kansen – kunnen leiden?
Het masculine en feminine pad
Iedereen draagt zowel masculiene als feminiene energie in zich. Maar de dominante energie bepaalt hoe iemand groeit, blokkeert en zich ontwikkelt.
🔹 Het masculine pad richt zich naar buiten: op actie, prestaties, jezelf neerzetten en manifestatie. Het draait om doen, bouwen, resultaten en impact maken in de fysieke wereld.
🔹 Het feminine pad richt zich naar binnen: op verbinding, het relationele, emoties en het sensuele. Het draait om zijn, voelen, relateren en afstemmen op intuïtieve, innerlijke gevoelslagen.
Beide paden hebben hun kwaliteiten, maar ook hun valkuilen:
💠 Een ongebalanceerd masculien pad kan doorslaan in prestatiedrang, werkverslaving en een identiteitscrisis als externe doelen wegvallen. Het risico? Leegte, falen of zelfs suïcidaliteit.
💠 Een ongebalanceerd feminien pad kan vastlopen in emotionele uitputting, zelftwijfel en afhankelijkheid van externe bevestiging. Het risico? Verlies van identiteit, stagnatie, eenzaamheid of depressie.
De weg naar balans
In de hulpverlening wordt vaak geprobeerd om het masculine pad wat af te remmen en het feminine pad wat op te krikken – om iedereen in een werkbaar midden te krijgen.
Ik geloof dat échte groei ligt in het doorbreken en doorvoelen van deze energieën.
🔥 Voor het masculine pad betekent groei: het overstijgen van het 'ik gerichte', ego-gedreven presteren en het vinden van diepere betekenis en bijdrage aan het geheel in wat je creëert. Niet minder ambitie, maar een transformatie naar ego overstijgende dienstbaarheid en bewuste manifestatie voor een hoger doel dan jezelf. Dit is de stuwende kracht achter werkelijke evolutie van de gehele mensheid. Yang.
🔥 Voor het feminine pad betekent groei: leren om diepe emotionele pijn te dragen en belichamen, en te vertrouwen op de innerlijke intuïtieve wijsheid die onder de pijn wacht. Niet minder emotie, maar juist een dieper doorvoelen en daarmee verankering in kracht en autonomie. Dit is de voorwaardenscheppende kracht achter elke manifestatie. Yin.
Onze potentie ligt dus in het doorbreken van plafonds en het durven zakken door bodems.
Dit betekent:
➡️ Voor het masculine pad: het ego overstijgen en het mentale plafond doorbreken. Dan komt hij tot een hoger weten en dienstbare manifestatie. Dit is het transcendente pad.
➡️ Voor het feminine pad: het ego belichamen en door de emotionele bodem zakken. Dan komt ze tot diepere wijsheid en intuïtie en dienstbare liefde. Dit is het immanente pad.
Wat vraagt dit van hulpverleners?
Om mensen door deze doorbraken te begeleiden, heb je presence, kennis, ervaring en draagkracht nodig. En dat ontstaat niet uit een succesvolle cv en fraaie functietitels – maar uit levenservaring en doorleefde kracht.
Want het vraagt meta perspectief, wijsheid en onthechting om een masculien ego door zijn plafond te laten breken. En het vraagt draagkracht, diep vertrouwen en compassie om de diepste diepten van een feminien ego te dragen en haar verder te laten zakken in haar eigen diepte.
🔹 In de Opleiding Nieuwe Psychologie heb ik deze paden verweven, en alle stadia van beide onderscheiden, zodat je het eerst ervaart en leert hoe je je door je eigen ontwikkelingsproces navigeert om vervolgens anderen hierin te begeleiden.
In die zin zou ik bijna willen stellen: de crises die we nu als mannen en vrouwen collectief ervaren – hoe pijnlijk ook – zijn precies de krachtmetingen die nodig zijn om een ruimere, bezielde manier van leven mogelijk te maken. Ik geloof daar in, heilig. Je moet er eerst doorheen, anders kun je het niet aan anderen uitdelen.
"The only way out is through"
En als je er dan doorheen bent, kom je gelouterd als een ander mens boven. Dan is de leegte overgegaan in ruimte. Dan is de eenzaamheid overgegaan in liefde. Dan kan de ziel vrijer stromen.
En dat is precies wat de wereld nodig heeft, niet perse meer ego-gedreven succesvolle mensen. De wereld heeft meer bezielde mensen nodig die vanuit hun hart een bijdrage leveren aan de evolutie van deze planeet.
Jentien Keijzer
💡 Meer weten over de Nieuwe Psychologie? Lees hier verder of mail op📩 info@jentienkeijzer.nl voor een vrijblijvend intakegesprek.
コメント