top of page

Stress is oorzaak van enorme crisis


Jentien Keijzer (Psycholoog) & Johan Noorloos (De Nieuwe Yoga School)

Stress oorzaak enorme crisis. Zo kopte de telegraaf een paar dagen geleden.


"De westerse wereld staat aan de vooravond van misschien wel de grootste crisis ooit. De oorzaak is stress. De mens als soort functioneert niet meer in de huidige samenleving, wat momenteel al desastreuze gevolgen heeft". Dat zegt Erik Matser, klinisch neuropsycholoog in een interview.

Ik begin te geloven dat hij wel degelijk gelijk kan krijgen, áls we doorleven zoals we nu doen.

Er wordt wel eens gezegd dat de moderne mens op een dag meer prikkels verwerkt dan onze verre voorvader in zijn hele leven. En dan gaat het vooral over ons brein en ons zenuwstelsel dat constant gebombardeerd wordt met prikkels die om onze aandacht en interventie smeken. Ons brein en lichaam is van nature alert op deze prikkels, en reageert alsof er constant acute bedreiging is. We zijn in die zin fysiek en neurologisch niet opgewassen tegen de huidige maatschappij waarin we opgejaagd worden om steeds sneller, effectiever en meer te presteren. Evenmin tegen de 24 uur (sociale)media die onophoudelijk op onze aandacht aast.

Want het is dan wel bijna 2019, onze neurologische en fysieke constitutie nog niet veel veranderd sinds de tijd dat we als half-apen op de savanne rondzwierven. In die tijd bewogen we genoeg om de eventueel overtollige stresshormonen -door de aanvaring met die leeuw- wel uit ons systeem te krijgen. Probleem is dat door de huidige constante hersenactiviteit onze autonome ontspanning (beweging, mentale rust en slaap) juist zwaar onder druk is komen te staan.

Het aantal kinderen en (jong)volwassenen met stress, burn-out en depressie neemt de afgelopen jaren sterk toe. Uit onderzoek blijkt dat ruim 75% van de tieners en jong-werkenden zoveel stress ervaart dat ze kans lopen lange tijd opgebrand thuis te komen zitten.

Onze huidige leefwijze blijkt gepaard te gaan met een fors verhoogd risico op een ziekmakende ontregeling van ons oh zo gezonde en dienstbare biologische stresssysteem.

Hoogste tijd dus voor meer kennis en begrip rondom dat stress-systeem: wat het is, en hoe het voor ons werkt. Om hier een bijdrage aan te leveren, was ik afgelopen zomer te gast bij Johan Noorloos om uitleg te geven over stress in de online Anti Stress training van het Yoga Magazine. Wat is stress, hoe werkt het in het brein en hoe raak ik er niet door overmeesterd?

Hier zie je een korte intro video.

Wordt vervolgd...


Comments


bottom of page